Türkiye–Arnavutluk Ekonomik ilişkilerinin Geliştirilmesi Sempozyum’u Tiran’da gerçekleşti

İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV), Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) ile Vitrina Üniversitesi’nin birlikte düzenledikleri “Türkiye-Arnavutluk Ekonomik İlişkilerini Geliştirme” Sempozyumu 4 Kasım 2013’de Arnavutluk/Tiran İnternational Otelinde gerçekleştirildi.

TİKA tarafından da desteklenen bu proje İAV ve UKİD’in birlikte düzenleyeceği 6 balkan ülkesinin Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerinin arttırılmasına yönelik sempozyumlar dizisinin ilkidir. Sempozyuma Arnavutluk resmi kuruluş temsilcileri, iş adamları ve akademisyenler ile Türkiye’den gelen iş adamları ve akademisyenler, yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 200 kişi katılmıştır.

Sempozyumun açılış oturumunda İAV Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara, UKİD Genel Müdürü Şefik Kantar, Vitrina Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Edmond Vlashaj, Tiran Ticaret Odası Başkanı Av. Nikolin Jaka, Tiran Büyükelçilik Temsilcisi Bengü Tetik, Hazine Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş bir konuşma yapmıştır.

Konuşmacılar Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin olması gereken düzeyin altında olduğunu, bu sempozyumun ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını, somut adımlar atılarak ilişkilerin geliştirilebileceğini, iş adamları için ortamın müsait olduğunu belirttiler.

Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sudi Apak’ın başkanlık ettiği Tebliğ Oturumunda TOBB Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Şahin, Vitrina Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Teki Kurti her iki ülkenin “Ekonomik Profilleri” hakkında görüşlerini belirterek, ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacak önerilerini gündeme getirdiler.

“Türkiye-Arnavutluk Ekonomik İlişkileri Nasıl Geliştirilir? konulu panel oturumunu Epoka Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Turan yönetti.

Panele konuşmacı olarak Arnavutluk Ticaret Müşaviri Muharrem Can, Arnavutluk Uluslararası Yatırımlar Müdürü Albana Laknori, TİKA Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin, Vitrina Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. As. Olda Cico, Arnavutluk’ta faaliyet gösteren Türk firması Kürüm Koordinatörü Dr. Zeki Kaya ve Arnavut iş adamı Filip Gjoka katıldılar.

Konuşmacılar, ilişkilerin gelişmesi önündeki engeller ve her iki ülke yönetimin almaları gereken tedbirleri, piyasadaki avantajlar ve tehditleri dile getirdiler.

Konuşmacılar ayrıca ilişkilerin geliştirilmesi için de herkesin üzerine düşen görevleri süratle yerine getirmesi hususunu vurguladılar.

Soru-Cevap bölümünde Türkiye’den gelen iş adamlarının soruları, ilgili konuşmacı tarafından cevaplandırıldı. Toplantıya katılanlar sempozyumun yararlı olduğunu ve bazı somut konuların öncelikli ele alınarak, bu tür toplantıların devamını çok yararlı olacağı hususunda görüşlerini belirttiler.

 

 

Önceki Haber Türkiye–Arnavutluk Ekonomik ilişkilerinin Geliştirilmesi

İktisadi Araştırmalar Vakfı. Tüm Hakları Saklıdır.